به گزارش خبر ساز، تاکنون تحلیلگران زیادی جنگ میان ایران و اسرائیل را از ابعاد مختلف، بررسی کرده اند. یکی از زمینه هایی که کمتر به آن پرداخت شده است، «جنگ دریایی» است. اما جنگ دریایی ایران و اسرائیل در صورت تحقق، چه ویژگی هایی خواهد داشت؟
نتیجه این جنگ به عوامل گوناگونی وابسته است. به جز، وضعیت ساپورت هوایی، وضع لوجستیکی، عملکرد متحدان و ...، کشتی های جنگی دو طرف نیز تعیین کننده نتیجه جنگ هستند. اما قدرتمندترین ناوهای جنگی ایران و اسرائیل کدام ناوها بوده و مزیت این ناوها بر دیگری چه بوده و در صورت درگیری، کدام یک پیروز خواهد شد؟
بر اساس نتایجی که هوش مصنوعی در رابطه با قدرت ناوی ایران و اسرائیل منتشر کرده، تعیین نتیجه جنگ به شدت دشوار است و حاصل، به عوامل مختلفی از جمله استراتژی، فناوری و مشارکت بینالمللی بستگی دارد.
با این حال، هوش مصنوعی بزرگترین سلاح ناوی و دریایی اسرائیل را «ناوگروه کلاس 6 ساعر» می داند که مجهز به سامانه های موشکی پیشرفته و قابلیت های دفاع هوایی زیاد است. از آن سو، قدرتمندترین سلاح ناوی و دریایی ایران «ناوچه کلاس موج» است که قابلیت های فوق العاده ای دارد. اگرچه باید در نظر داشت که ایران برای جنگ نامتقارن با اسرائیل به شدت آماده است و بر توانایی کشتی های تهاجمی سریع و زیردریایی های کوچک اما پرسرعت خود متکی است و در صورت نبرد احتمالی با اسرائیل، دست برتر را دارد.
اما هر کدام از این دو ناو چه مزایا و نقطه ضعف هایی دارند؟
بر اساس نتایجی که هوش مصنوعی در اختیار ما گذاشته، مزایا و برتری های ناوچه سبک کلاس ساعر 6 نسبت به ناوچه کلاس موج بدین شرح است:
الف. اندازه و مانورپذیری: ساعرها کوچکتر و چابک تر هستند که این امر، آنها را برای عملیات ساحلی و واکنش سریع مناسب می کند.
ب. قدرت مانور مخفی: ساعر با کاهش سطح مقطع راداری، قدرت هجوم و حمله غافلگیرانه زیادی دارد.
ج. سنسورهای پیشرفته: ساعر 6 مجهز به سیستم های حسگر مدرن برای افزایش آگاهی موقعیتی است.
د. مقرون به صرفه بودن: به طور کلی هزینه های خرید و عملیاتی ساعر در مقایسه با ناوچه های بزرگتر کمتر است.
اما مزایا و برتری های ناوچه کلاس موج نسبت به ناوچه سبک کلاس ساعر 6 بدین شرح است:
الف. قدرت آتش: ناوچه موج ظرفیت حمل و استفاده از تسلیحات بزرگتر، از جمله موشک های ضد کشتی، ضد هوایی و زمینی مختلفی را دارد.
ب. برد و استقامت: ناوچه های موج، ظرفیت سوخت بیشتری داشته و این امر، امکان انجام ماموریت های طولانی تر بدون سوخت گیری را فراهم می کند.
ج. تطبیق پذیری: ناوچه های موج قابلیت عملیات چند منظوره از جمله جنگ با ضد زیردریایی ها (ASW) را به دلیل اندازه و سیستم های بزرگتر خود دارند.
د. ظرفیت خدمه: ناوچه های ایرانی می توانند پرسنل بیشتری را برای انجام عملیات های پیچیده جای دهند.
برخی از مهم ترین ویژگی های ناوچه سبک ساعر 6 و ناوچه موج
ساعر 6:
- نقش: ساعر در درجه اول برای دفاع ساحلی، گشت زنی و اسکورت طراحی شده است.
- ویژگی های کلیدی:
طراحی پنهان با سیستم های رادار پیشرفته
مجهز به موشک های زمین به زمین (SSM) و سامانه های پدافند هوایی
افزایش قابلیت انجام جنگ الکترونیک
ناوچه کلاس موج:
- نقش: ناوچه چند منظوره ای با قابلیت عملیات در آب و مجهز به پدافند هوایی
- ویژگی های کلیدی:
مجهز به تسلیحات سنگین تر شامل ترکیبی از موشک های ضد هوایی و سطحی
سیستم مدیریت مبارزه پیشرفته که سنسورها و سلاح های مختلف را یکپارچه می کند
بدنه بزرگ تر که توانایی های بیشتری برای مقاومت در برابر ضربات موشکی دارد
نتیجه گیری
ساعر 6 برای عملیاتهای ساحلی مخفیانه با فناوری پیشرفته آماده شده است، در حالی که موج قدرت شلیک و تطبیق پذیری بیشتری را برای درگیری های دریایی گسترده تر دارد.
جنگ دریایی ایران و اسرائیل/ نبرد موج ایران با ساعر تل آویو/ ناوچه ما پیروز می شود یا ناوچه رژیم صهیونیستی؟